Gyakran ismételt termékek

Amit a borstyánpnaelekről tudni érdemes

Idővel leszedi a burkolatot, de a Hedera panel nincs közvetlenül a homlokzatra téve, így nem érintkezik a házfallal.
Nem, mivel a Hedera panel nincs közvetlenül a homlokzatra téve, így a légmozgás szabadon biztosított.
Igen, a Hedera panelek már előre be vannak futtatva borostyánnal. A végleges helyükön, tápanyagban gazdag földbe ültetve pedig hamar besűrűsödnek.
A Hedera panel előnye, hogy azonnal takar! A megvásárolható panelek teljes magasságukban növénnyel borítottak és 70-80% os sűrűségűek. Ez azt jelenti, hogy a  180 cm magas panel aljától a tetejéig növénnyel borított a levelek pedig 70-80%ban fedik el a rácsszerkezetet, majd beültetlés után  egy szezon alatt teljesen el is takarják azt.
 

Megrendelés, telepítés

Térelválasztó faládás kivitelben igen, a többi esetben érdemes szakember segítségét kérni.
Szabadon alakíthatóak a panelek. Kétféle méretben elérhetőek: 120 x 100 cm és 120 x 180 cm, azonban lehetőség van a panel rácsozatának méretre szabására.
A panelek raktáron vannak, bemutatótermünkben bármikor megtekinthetőek és azonnal megvásárolhatóak. Nagyobb mennyiségben általában 1-2 hét alatt szállítani tudjuk.
A panelek kétféle méretben elérhetőek, 120 x 100 cm és 120 x 180 cm. Lehetőség szerint állítva szállítsuk. Ha autónkba nem fér bele, úgy kollégáink szívesen segítenek a szállításban.
Ez attól függ, hogy ládába, vagy a talajba kerültek elültetésre. A talajba ültetett panelek gyökeresedése hamar megindul, így ezek “átültetése” nehezebb feladat a szerteágazó gyökérzet miatt. A ládába ültetett Hedera panelekkel könnyebb dolgunk van, hiszen a ládát elég csak egyszerűen a kívánt helyre helyeznünk. Figyeljünk oda, hogy a komplett, ládás Hedera panelek akár 250-300 kg-ot is nyomnak, így ne kezdjük el egyedül az áthelyezést, kérjünk segítséget!
A Hedera panel szerkezetéből adódólag önállóan, zöldkerítésként is telepíthető. Átgondolt rendszerrel rendelkezik, a rendszerhez kerítésoszlopok és rögzítőbilincsek is kaphatóak.
 
Már meglévő kerítés mellé javasoljuk, hogy a nagyobb biztonság és stabilitás érdekében a Hedera paneleket közvetlenül a kerítéshez rögzítsük. Térelválasztóként, önállóan ládába felállítva is használható.
Amennyiben kerítésként szeretnénk a Hedera paneleket, kérjük szakember segítségét, egyedül ne kezdjünk neki! Ha ládába szeretnénk telepíteni, akkor nincs más dolgunk, mint a ládát előkészíteni, félig feltölteni földdel, bele állítani a paneleket és a láda pereméig földdel beszórni. Önállóan, vagy falhoz rögzítve is telepíthetjük. A balesetek, sérülések elkerülése végett mindig érdemes megkérni valakit, hogy segítsen nekünk.

Védelem

Semmi sem betörés biztos. Rozsdamentes acélrács az alapanyaga, ami időt álló és masszív. Tökéletes választás betekintés védelem szempontjából. A befuttatott rácsozat pedig elég sűrű ahhoz, hogy ne lehessen felmászni rajta.
Igaz, a sűrű lombozat visszaveri és elnyeli a zajokat.
A borostyán levelei nem mérgezőek. Vannak fajok, amelyek idősebb korukban fekete színű bogyóterméseket hoznak, ezek viszont mérgezőek! A bogyótermés bizonyos fajoknál jellemző csak, azokon is csak a  2-3 éves nem metszett részeken fordul elő. A Hedera panelek rendszeres ápolás melett nem hoznak bogyótermést!
Van. A borostyánfal és az épületfal között megrekedő légréteg kiváló szigetelő hatással bír.
Igen. A növényzettel sűrűn befutott acélrács kiváló árnyékoló.
Igen. A növényzettel sűrűn befutott acélrács kiválóan véd a portól és a széltől is..    

Ápolás, öntözés, karbantartás

Ha azt akarjuk, hogy szép és egészséges homlokzatunk/kerítésünk/térelválasztónk legyen, érdemes évente egyszer a hajtásokat visszametszeni és szerves táppal beöntözni, valamint a kritikusan száraz nyári napokon időnként öntözni is.
Igen lehet, tarka levelű borostyán fajtákkal, örökzöld kúszó loncok vagy lombhullató színesedő lombú vadszőlő fajtákkal. Exklúzív igények kielégítésére mediterrán kúszónövények vagy ázsiai kúszó hortenziákkal is kombinálható.

Teljesen automatizált csepegtető rendszer, mely hálózati vízről esetleg kútról üzemel.

Amennyiben nem került telepítésre automata öntözőrendszer, úgy magunknak kell gondoskodni a Hedera panel vízellátásáról. Figyeljünk oda, hogy (főleg nyáron) a föld mindig nedves legyen, de vigyázzunk, nem szabad túlöntözni! Különleges kártevője nincsen, így a növényvédelmi problémák sem gyakoriak.
A borostyán nem igényel különleges ápolást, azonban ha nem szeretnénk, hogy mindent ellepjen, érdemes időnként visszametszeni a felső és oldalsó hajtásokat, valamint leszedegetni az elsárgult leveleket. Ez sokat segít a Hedera panel esztétikai megjelenésén.
A borostyán szapora növény, ha a körülmények megfelelőek nem csak a tetején, hanem az oldalán is szívesen hoz hajtásokat, évi maximum 2 metszéssel azonban ezek a hajtások is könnyedén kordában tarthatóak.
Nem. A Hedera fajok árnyékkedvelő növények, így elsősorban árnyékos helyekre vagy északi, keleti illetve nyugati tájolású homlokzatokhoz ajánljuk.
 
A hazai gyártású panelekhez olyan borostyán fajtákat használnak fel, melyek az erősebb napot is kibírják, így a megfelelő öntözés és gondozás mellett naposabb halyekre is telepíthetőek.
A Hedera fajok szívós növények, így sok esetben a felmerülő problémákat a talaj tápanyag hiánya vagy a kiszáradás okozza. Különleges kártevője nincsen, levéltetvek időnként előfordulhatnak a friss hajtásaikon. Bármilyen esztétikai vagy élettani probléma esetén kérjük szakértő segítségét a probléma eredetének és megoldásának tekintetében!
Nem, a borostyán örökzöld növény, megfelelő körülmények között télen-nyáron zöldell.

Megfelelő körülmények között (árnyékos hely, megfelelő vízellátás stb.) a borostyán mindig zöld marad. A fiatal hajtások élénkebb, világosabb zöld színűek, míg az idő előrehaladtával besötétülnek, és az idősebb hajtások már sötétzöld színben pompáznak.