Gyakran ismételt termékek

Amit a borstyánpnaelekről tudni érdemes

Azt olvastam valahol, hogy a borostyán tönkreteszi a vakolatot, ha házfalra futtatjuk. Ez mennyire igaz?
Idővel leszedi a burkolatot, de a Hedera panel nincs közvetlenül a homlokzatra téve, így nem érintkezik a házfallal.
Nedvessé válik a burkolat a borostyán fal mögött?
Nem, mivel a Hedera panel nincs közvetlenül a homlokzatra téve, így a légmozgás szabadon biztosított.
Teljesen be vannak futtatva borostyánnal a panelek a vásárláskor?
Igen, a Hedera panelek már előre be vannak futtatva borostyánnal. A végleges helyükön, tápanyagban gazdag földbe ültetve pedig hamar besűrűsödnek.
Hány évet kell várni, míg felfut a borostyán a paneleken/falakon?
A Hedera panel előnye, hogy azonnal takar! A megvásárolható panelek teljes magasságukban növénnyel borítottak és 70-80% os sűrűségűek. Ez azt jelenti, hogy a  180 cm magas panel aljától a tetejéig növénnyel borított a levelek pedig 70-80%ban fedik el a rácsszerkezetet, majd beültetlés után  egy szezon alatt teljesen el is takarják azt.
 

Megrendelés, telepítés

Egyszerűen betelepíthető a Hedera panel?
Térelválasztó faládás kivitelben igen, a többi esetben érdemes szakember segítségét kérni.
Méretre lehet szabni a Hedera paneleket? Vagy csak egy méretben léteznek?
Szabadon alakíthatóak a panelek. Kétféle méretben elérhetőek: 120 x 100 cm és 120 x 180 cm, azonban lehetőség van a panel rácsozatának méretre szabására.
Mennyi idő alatt készülnek el a panelek? Mennyit kell kb. várni a megrendelést követően?
A panelek raktáron vannak, bemutatótermünkben bármikor megtekinthetőek és azonnal megvásárolhatóak. Nagyobb mennyiségben általában 1-2 hét alatt szállítani tudjuk.
Miután megrendeltem a növénykerítést, nekem kell gondoskodnom a szállításáról?
A panelek kétféle méretben elérhetőek, 120 x 100 cm és 120 x 180 cm. Lehetőség szerint állítva szállítsuk. Ha autónkba nem fér bele, úgy kollégáink szívesen segítenek a szállításban.
Egyedül is telepíthetem a Hedera paneleket?
Ez attól függ, hogy ládába, vagy a talajba kerültek elültetésre. A talajba ültetett panelek gyökeresedése hamar megindul, így ezek “átültetése” nehezebb feladat a szerteágazó gyökérzet miatt. A ládába ültetett Hedera panelekkel könnyebb dolgunk van, hiszen a ládát elég csak egyszerűen a kívánt helyre helyeznünk. Figyeljünk oda, hogy a komplett, ládás Hedera panelek akár 250-300 kg-ot is nyomnak, így ne kezdjük el egyedül az áthelyezést, kérjünk segítséget!
A borostyán panelt milyen távolságra kell elhelyeznem a rendes kerítésemtől?
A Hedera panel szerkezetéből adódólag önállóan, zöldkerítésként is telepíthető. Átgondolt rendszerrel rendelkezik, a rendszerhez kerítésoszlopok és rögzítőbilincsek is kaphatóak.
 
Már meglévő kerítés mellé javasoljuk, hogy a nagyobb biztonság és stabilitás érdekében a Hedera paneleket közvetlenül a kerítéshez rögzítsük. Térelválasztóként, önállóan ládába felállítva is használható.
Ha esetleg meggondolnám magam a panelek helyét illetően, át tudom egyedül is rendezni őket?
Amennyiben kerítésként szeretnénk a Hedera paneleket, kérjük szakember segítségét, egyedül ne kezdjünk neki! Ha ládába szeretnénk telepíteni, akkor nincs más dolgunk, mint a ládát előkészíteni, félig feltölteni földdel, bele állítani a paneleket és a láda pereméig földdel beszórni. Önállóan, vagy falhoz rögzítve is telepíthetjük. A balesetek, sérülések elkerülése végett mindig érdemes megkérni valakit, hogy segítsen nekünk.

Védelem

Mennyire nyújt védelmet a borostyán fal kerítés? Betörés biztos?
Semmi sem betörés biztos. Rozsdamentes acélrács az alapanyaga, ami időt álló és masszív. Tökéletes választás betekintés védelem szempontjából. A befuttatott rácsozat pedig elég sűrű ahhoz, hogy ne lehessen felmászni rajta.
Igaz, hogy a borostyán kerítés zajcsökkentő hatású?
Igaz, a sűrű lombozat visszaveri és elnyeli a zajokat.
Mérgező a borostyán? Árthat a háziállataimnak?
A borostyán levelei nem mérgezőek. Vannak fajok, amelyek idősebb korukban fekete színű bogyóterméseket hoznak, ezek viszont mérgezőek! A bogyótermés bizonyos fajoknál jellemző csak, azokon is csak a  2-3 éves nem metszett részeken fordul elő. A Hedera panelek rendszeres ápolás melett nem hoznak bogyótermést!
Van hőszigetelő hatása a falra futtatott borostyánnak?
Van. A borostyánfal és az épületfal között megrekedő légréteg kiváló szigetelő hatással bír.
Árnyékolásra is megfelelő a hedera panel?
Igen. A növényzettel sűrűn befutott acélrács kiváló árnyékoló.
A por és a szél ellen is véd?
Igen. A növényzettel sűrűn befutott acélrács kiválóan véd a portól és a széltől is..    

Ápolás, öntözés, karbantartás

Mekkora ápolást igényel a borostyán fal?
Ha azt akarjuk, hogy szép és egészséges homlokzatunk/kerítésünk/térelválasztónk legyen, érdemes évente egyszer a hajtásokat visszametszeni és szerves táppal beöntözni, valamint a kritikusan száraz nyári napokon időnként öntözni is.
Lehet más kúszónövényekkel is kombinálni a borostyánt?
Igen lehet, tarka levelű borostyán fajtákkal, örökzöld kúszó loncok vagy lombhullató színesedő lombú vadszőlő fajtákkal. Exklúzív igények kielégítésére mediterrán kúszónövények vagy ázsiai kúszó hortenziákkal is kombinálható.
Hogy néz ki a borostyánfal öntözőrendszere?

Teljesen automatizált csepegtető rendszer, mely hálózati vízről esetleg kútról üzemel.

Hogyan kell karbantartani a Hedera paneleket?
Amennyiben nem került telepítésre automata öntözőrendszer, úgy magunknak kell gondoskodni a Hedera panel vízellátásáról. Figyeljünk oda, hogy (főleg nyáron) a föld mindig nedves legyen, de vigyázzunk, nem szabad túlöntözni! Különleges kártevője nincsen, így a növényvédelmi problémák sem gyakoriak.
Különleges ápolást igényelnek a borostyán panelek?
A borostyán nem igényel különleges ápolást, azonban ha nem szeretnénk, hogy mindent ellepjen, érdemes időnként visszametszeni a felső és oldalsó hajtásokat, valamint leszedegetni az elsárgult leveleket. Ez sokat segít a Hedera panel esztétikai megjelenésén.
Milyen gyakran kell metszeni?
A borostyán szapora növény, ha a körülmények megfelelőek nem csak a tetején, hanem az oldalán is szívesen hoz hajtásokat, évi maximum 2 metszéssel azonban ezek a hajtások is könnyedén kordában tarthatóak.
Sok napsütést igényel a borostyán?
Nem. A Hedera fajok árnyékkedvelő növények, így elsősorban árnyékos helyekre vagy északi, keleti illetve nyugati tájolású homlokzatokhoz ajánljuk.
 
A hazai gyártású panelekhez olyan borostyán fajtákat használnak fel, melyek az erősebb napot is kibírják, így a megfelelő öntözés és gondozás mellett naposabb halyekre is telepíthetőek.
Van valamilyen betegség, amely megtámadhatja a borostyán falamat? Hogyan kell ellene védekezni?
A Hedera fajok szívós növények, így sok esetben a felmerülő problémákat a talaj tápanyag hiánya vagy a kiszáradás okozza. Különleges kártevője nincsen, levéltetvek időnként előfordulhatnak a friss hajtásaikon. Bármilyen esztétikai vagy élettani probléma esetén kérjük szakértő segítségét a probléma eredetének és megoldásának tekintetében!
Lombhullató a borostyán?
Nem, a borostyán örökzöld növény, megfelelő körülmények között télen-nyáron zöldell.
Mennyi ideig marad zöld a borostyán falam?

Megfelelő körülmények között (árnyékos hely, megfelelő vízellátás stb.) a borostyán mindig zöld marad. A fiatal hajtások élénkebb, világosabb zöld színűek, míg az idő előrehaladtával besötétülnek, és az idősebb hajtások már sötétzöld színben pompáznak.